SubKop

'Ultimum remedium', het laatste redmiddel. Het is een term die vaak terug komt wanneer de overheid zich uitspreekt over het detineren van vreemdelingen. Fotograaf en beeldend kunstenaar Robert Glas heeft de term geadopteerd voor een project dat streeft naar een volledig beeld van de condities waarin de Staat der Nederlanden vreemdelingen detineert. Hij wordt hierbij gesteund door specialist in detentierecht en advocaat mr. Frans-Willem Verbaas. Deze webpagina doet verslag van het proces.


Post 2: Uitnodiging

30 september 2014 / 10.00 / Paleis van Justitie, Den Haag. Het is de tijd en plaats van de zitting waarin het kort geding wordt behandelt dat mr. Frans-Willem Verbaas en ikzelf tegen de Staat der Nederlanden hebben aangespannen. Waar in soortgelijke gevallen een zitting van één uur gebruikelijk is, heeft de rechter er voor dit geval twee vrijgemaakt. Twee uur waarin iets zal gebeuren wat niet eerder is gebeurt. Het Ministerie van Veiligheid & Justitie zal moeten verdedigen waarom ze mijn aanvraag hebben afgewezen; waarom zij de lezers van Vrij Nederland en de leden van Amnesty International een blik op de middelen van vreemdelingendetentie miskennen; waarom zij niet toestaan dat er foto's van de luchtkooien, cellen, bodyscanners en isoleercellen worden gemaakt en verspreid via toonaangevende organisaties en media. 

De zitting is openbaar en ik nodig u uit. Het is een kans om het idee van de trias politica in volle werking te zien. De rechterlijke macht die de uitvoerende macht controleert en eventueel op de vingers tikt. Feitelijk is De Staat sec de gedaagde partij, maar in abstractere zin zou je kunnen stellen dat de Staat hier zichzelf beoordeelt, achter zijn oren krabt en bedenkt wat juist is. Wat de argumenten van het Ministerie van Veiligheid & Justitie ook mogen zijn en hoe de rechter daar ook op reageert, kom kijken. Tussen tien en twaalf kunt u de Staat der Nederlanden iets beter leren kennen. (RG) 


30 september 2014, 10.00 

Gerechtshof, locatie Den Haag (Paleis van Justitie) 
Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag

Vergeet uw identificatiedocument niet.